Toby este băiețel de Yorkshire Terrier, în vârstă de 9 ani, care locuiește în Anglia, iar acum pe timpul verii a venit în România alături de părinții lui.
Toby a ajuns în Spitalul nostru, în regim de urgență, cu trimitere de la medicul curant cu respirație zgomotoasă, dispnee, efort inspirator și expirator.
Toby prezenta simptomatologie respiratorie de foarte mult timp, care odată cu trecerea anilor s-a agravat progresiv până la acest moment în care situația a devenit critică și urgentă.
În urma investigațiilor efectuate, s-a identificat o afecțiune congenitală obstructivă statică la nivelul segmentului mijlociu traheal, cu stenoză în totalitate a traheei. Afecțiunea se numește malformație traheală.
Malformația traheală este o afecțiune obstructivă statică la nivelul traheei caracterizată prin deformarea segmentului ventral al inelelor traheale, asemănătoare literei “W”.
Diagnosticul diferențial față de colapsul traheal se stabilește prin examene imagistice în dinamica fluoroscopie împreună cu endoscopie.
De cele mai multe ori această afecțiune este confundată cu colapsul traheal. Colapsul traheal este o afecțiune obstructivă în dinamică pe un segment mai “generos“ decât în cazul malformației traheale și este cauzat de condromalacia cartilajelor traheale și de slăbirea mușchiului traheal (ligamentului dorsal). Dacă în cazul malformației traheale aplatizarea este în sens ventrodorsal, de jos în sus cu deformarea “podelei traheale“, în cazul colapsului traheal aplatizarea traheei este în sens dorsoventral, sus în jos cu prăbușirea plafonului traheei.
Semnele clinice în ambele situații sunt relativ asemănătoare, tusea cu sunet de trompetă sau gâgâit de gâscă este specifică colapsului traheal, episoade dispneice și respirația horcăitoare și zgomotoasă până la cianoza mucoaselor este specifică malformației traheale. Un alt lucru caracteristic malformației traheale este că simptomele respiratorii debutează chiar din primul an de viață, iar în cazul colapsului traheal debutează după vârstă de 8 ani.
Foarte important înainte de a stabili un plan de terapie este stadializarea, gradele fiind de la 1 la 4, în funcție de procentul de afectare al diametrului lumenului traheal, iar acest lucru se efectuează prin imagistică avansată – fluoroscopie, tomografie computerizată și endoscopie.
Inițial tratamentul conservativ cu antitusive, opioide, sedative, anxiolitice, corticosteroizi, scădere ponderală, limitare a efortului, poate îmbunătăți starea pacienților, dar în stadiul 4, când semnele clinice nu se remit, iar pacienții sunt în stare foarte gravă, nu rămân decât soluțiile salvatoare: protezarea extraluminală cu inele (doar pe segmentul traheei cervicale) sau protezarea intraluminală traheală cu stent din nitinol.
În cazul de față, la Toby, diagnosticul și stadializarea au fost efectuate imediat și s-a constatat stenozarea statică în totalitate a traheii pe segmentul mijlociu, (gradul 4) și s-a recomandat stentarea în regim de urgență. Din fericire în stocul nostru s-a regăsit și un stent salvator, cu diametru optim pentru a dilata stenoza, dar cu lungimea ușor subdimensionată. În situația de față, aceasta proteză intraluminală a fost salvatoare.
Acum Tobiţă este în drum spre casă, către Regatul Unit, alături de familia lui, respiră bine și sperăm că evoluția lui să fie la fel de bună că și până acum.