Acum posibil și în România!
Serviciu de excelență în urologia veterinară la animalele de companie.
Tratamentul litiazei urinare la animalele de companie prin Litotripsie cu Laser Holmium
Tratamentul multimodal al litiazei urinare la animalele de companie cuprinde diferite proceduri, protocoale terapeutice sau diete. Sunt mai mulți factori care pot stabili conduita terapeutică sau intervențională în remedierea litiazei urinare, unii care țin de pacient, iar alții care țin de tipul litiazei.
Putem descrie 3 tipuri de factori:
Care țin de tipul litiazei:
- Compoziția chimică, forma, dimensiunea, numărul calculilor.
Care țin de pacient:
- Segmentul anatomic afectat (uretra, vezica urinară, ureter, rinichi);
- Specia, rasa, sex, vârsta, talia pacientului;
- Comorbidități;
- Infecții urinare;
- Intervenții anterioare având același scop.
Care țin de personalul medical:
- Experiență echipei medicale;
- Dotarea unității medical veterinare.
Azi o să vorbim despre tratamentul calculilor uretrali și vezicali la animalele de companie prin Litotripsie cu Laser Holmium.
Pentru imagini video apăsați AICI!
Litotripsia este o procedură medicală care folosește diferite metode fizice cu rol de reducere a dimensiunii calculilor prin fragmentare. Această procedură poate fi extracorporeală când fragmentarea se produce din exteriorul corpului pacientului și intracorporeală când procedura impune introducerea instrumentelor în corpul pacientului și intrarea în contact direct cu calculii urinari.
Metodele fizice folosite pentru fragmentarea calculilor sunt următoarele: ultrasunetele și laserul. Ultrasunetele pot fi folosite atât extracorporeal, cât și intracorporeal. Metoda cea mai des uzată în medicina veterinară cu rol de fragmentare a calculilor este procedura intracorporeală de litotripsie cu Laser Holmium. Laserul Holmium fragmentează prin contact direct calculi de orice duritate, compoziție chimică și formă.
Indicația acestei proceduri este în litiaza vezicală la femele (câini sau pisici) și în litiaza uretrală obstructivă la câinii masculi, atunci când calculii nu pot fi mobilizați prin urohidropropulsie către vezica urinară. Procedura impune uretrocistoscopie retrogradă cu introducerea pe canalul de lucru al endoscopului a fibrei laser și fragmentarea calculilor până la dimensiunile prin care pot fi îndepărtați cu baschetul endoscopic sau urohidropropulsie anterogradă.
Avantajele Litotripsiei cu Laser Holmium
- Abord minim invaziv, prin orificiile naturale ale corpului, fară incizii;
- Înalta precizie a fragmentării calculilor, pot fi fragmentați orice tip de calculi;
- Poate fi repetată în cazul unei recidive – se cunoaște că litiaza urinară este o patologie recurentă, mai ales dacă managementul postoperator nu este respectat. Litotripsia cu laser Holmium nu are impact semnificativ asupra vezicii urinare și a uretrei așa cum s-ar întâmplă în cazul intervențiilor chirurgicale;
- Spitalizare de scurtă durată , pacienții sunt externați la câteva ore după trezirea din anestezie
- Recuperare foarte rapidă.
Limite:
- Număr mare de calculi la nivelul vezicii;
- Pacienți de talie foarte mică;
- Durata intervenției destul de mare.
Serviciu de excelență în urologia veterinară înseamnă:
- Respectarea standardelor și ghidurilor conform evidențelor medicale veterinare existente;
- Experiență semnificativă – volum mare de intervenții care garantează rezultate de calitate;
- Colaborare cu medici veterinari specialiști europeni în domeniul chirurgiei veterinare care pot efectua diferite proceduri în spitalul nostru;
- Pregătirea continuă a medicilor cu focus în urologia veterinară și prezența activă la toate evenimentele organizate la nivel mondial atât că participanți, sau ca și lectori;
- Facilitarea sub același acoperiș a tuturor procedurilor de diagnostic și intervenționale. Spitalul nostru deține tot ansamblu imagistic necesar unui diagnostic obiectiv și precis. Pentru diagnosticul imagistic în patologia urinară în spitalul nostru putem utiliza – examenul ecografic , examenul radiologic , examenul fluoroscopic , examenul tomografic și examenul endoscopic . În același timp investigațiile cu rol de diagnostic sunt completate cu proceduri de remediere a afecțiunilor urologice de departamentele de endoscopie interventionala , radiologie interventionala și chirurgie laparoscopică;
- Echipa multidisciplinară de îngrijire a pacientului cu patologie urologică este formată din: medic imagist, medic de laborator, medic internist, medic anestezist, medic cardiolog, medic urgentist și medic chirurg.