Tratamentul mastocitomului cutanat la câine cu rezecția chirurgicală oncologică a formațiunii, cu reconstrucția defectului chirurgical prin flap cutanat transpozițional și identificarea și excizia chirurgicală în premieră mondială în domeniul medicinei veterinare a limfonodului santinelă folosind în același timp doi markeri de control: tehnetium și indocianină

3 pacienți: 3 căței – 1 Bulldog Francez, 1 Jack Russel Terrier și 1 cățel metis – 7 tumori, 6 ganglioni santinelă, 4 anestezii, 12 ore de sala de chirurgie. Știu că nu vă iese la socoteală, dar un pacient a avut nevoie de doua intervenții, în două zile consecutive. Din păcate, ganglionul santinelă corespondent unei tumori cutanate situate în regiunea coapsei, drena în limfonodul medial iliac aflat în cavitatea peritoneală, așa că a doua zi am intervenit laparoscopic pentru limfadenectomie.

Pentru imagini video apăsați AICI:

De data asta nu am mai avut fond sonor muzical în sala de chirurgie. Sunetul sondei de detecție a radiațiilor gama ne-a teleportat într-o altă galaxie, iar lumina infraroșie a creat un cadru selenar.

Inspirați din medicina umană, deschidem o altă eră în chirurgia oncologică veterinară și clar bifăm o altă premieră medicală care vă fi notificată și printr-o publicație, prin care dorim să demonstrăm importanța markerilor în identificarea limfonodului santinelă în afecțiunile oncologice la animalele de companie.

Astfel, am utilizat simultan doi markeri: tehnetium și indocianină și două metode fizice de identificare: sonda gama și lumina infraroșie.

Ambele substanțe sunt injectate intradermic peritumoral, preoperator și au capacitatea de a migra pe cale limfatică către limfonodul santinelă. Tehnetiumul este un izotop radioactiv care ajută la localizarea  transcutanată a limfonodului santinelă fără a fi nevoie de incizie, iar în acest caz pentru identificare se folosește sonda gama. Indocianina este substanță de contrast colorată, care se leagă de proteinele plasmatice și poate fi vizualizată doar prin utilizarea luminii infraroșii și ajută la identificarea precisă a limfonodului, prin colorarea acestuia. Aceste două metode utilizate simultan, cresc precizia actului chirurgical și a diagnosticului, scad semnificativ timpul operator și scad evident morbiditatea și complicațiile.

În această incursiune echipa a fost formată din medici veterinari, medic veterinar specialist în chirurgie, medic uman specialist medicină nucleară, tehnicieni veterinari și asistent uman medicină nucleară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *