Acum posibil și în România !
Serviciu de excelență în urologia veterinară la animalele de companie.
Stentarea uretrală în tratamentul obstrucției uretrale maligne la câine
Carcinoamele uroteliale/tranziționale sunt cele mai frecvente tumori ale tractului urinar inferior la câini, implicând adesea trigonul vezical, uretra sau prostata. Mai mult de 80 % dintre acești pacienți prezintă disurie semnificativă și aproximativ 10 % dezvoltă obstrucție completă a tractului urinar. Deși s-a demonstrat că medicația oncologică (chimioterapia) are ca rezultat îmbunătățirea timpului de supraviețuire, remisiile tumorale substanțiale sunt mai puțin frecvente, vindecările complete sunt rare, iar ritmul de creștere al tumorilor este tipic.
Odată ce apar semnele de obstrucție urinară, există puține opțiuni fezabile. Sunt descrise câteva proceduri: montarea unei sonde uretrale pe post de stent temporar, montarea unei sonde prepubiene, rezecția transuretrală cu laser sau uretrocitectomia. Aceste proceduri sunt invazive, asociate cu o morbiditate semnificativă, pot genera complicații cu infecții și diseminarea tumorii.
Pentru imagini video apăsați AICI:
În aceste cazuri cu obstrucția uretrei stentarea uretrală este o opțiune paliativă minim invazivă care are că rezultat restabilirea rapidă și eficientă a permeabilității uretrei și a fluxului urina .
Stenturile uretrale sunt confecționate din NITINOL, sunt autoexpandibile și au dimensiuni variabile în funcție de diametrul și lungimea segmentului uretral care trebuie protezat intraluminal. Stenturile uretrale sunt plasate sub ghidaj fluoroscopic și endoscopic, iar timpul procedurii este unul foarte scurt.
Stentul uretral asigură remedierea temporară a obstrucției uretrale, dar nu tratează și boala neoplazică. Procedura se efectuează ambulatoriu, iar pacienții de regulă sunt externați în aceeași zi. Evidențele medicale arată o 25% dintre pacienți pot deveni incontinenți, iar timpul mediu de supraviețuire este de 8 luni, dacă pacienți primesc și tratament oncologic. Managementul medical cu antibiotice (pe termen scurt), antiinflamatoare nesteroidiene și chimioterapie continuă după stentarea uretrală. Majoritatea pacienților cărora li se montează un stent pentru a atenua obstrucția uretrală severă pot urina imediat după plasarea stentului și în cele din urmă, pot ceda mai degrabă complicațiilor metastatice, decât recurenței bolii obstructive uretrale locale.
Serviciu de excelență în urologia veterinară înseamnă:
- Respectarea standardelor și ghidurilor conform evidențelor medicale veterinare existente;
- Experiență semnificativă – volum mare de intervenții care garantează rezultate de calitate;
- Colaborare cu medici veterinari specialiști europeni în domeniul chirurgiei veterinare care pot efectua diferite proceduri în spitalul nostru;
- Pregătirea continuă a medicilor cu focus în urologia veterinară și prezența activă la toate evenimentele organizate la nivel mondial atât că participanți, sau ca și lectori;
- Facilitarea sub același acoperiș a tuturor procedurilor de diagnostic și intervenționale. Spitalul nostru deține tot ansamblu imagistic necesar unui diagnostic obiectiv și precis. Pentru diagnosticul imagistic în patologia urinară în spitalul nostru putem utiliza – examenul ecografic, examenul radiologic, examenul fluoroscopic, examenul tomografic și examenul endoscopic. În același timp investigațiile cu rol de diagnostic sunt completate cu proceduri de remediere a afecțiunilor urologice de departamentele de endoscopie intervențională, radiologie intervențională și chirurgie laparoscopică;
- Echipa multidisciplinară de îngrijire a pacientului cu patologie urologică este formată din: medic imagist, medic de laborator, medic internist, medic anestezist, medic cardiolog, medic urgentist și medic chirurg.