Zuzi – tratamentul paliativ al obstrucției uretrale maligne cu protezare intraluminală cu stent 

Un alt caz provocator: o fetiță de metis de Labrador în vârstă de 11 ani pe nume Zuzi, cu un istoric medical impresionant, a ajuns de urgență în spitalul nostru cu obstrucția uretrei în totalitate cauzată de o tumoră vezicală (carcinom tranzițional celular).

Inițial s-a încercat montarea unei sonde asistat endoscopic într-o altă clinică veterinară, dar din păcate acest lucru nu a fost reușit. Misiunea noastră era una destul de dificilă: aveam un pacient care nu putea urina, în glob vezical cu stare generală deteriorată și care avea dureri.
După discuția cu părinții lui Zuzi, ne-au dat acordul de a încerca protezarea intraluminală cu un stent uretral. În timpul intervenției am realizat că după montarea unui stent uretral, uretra încă era blocată, așa că la Zuzi am mai plasat încă un stent uretral suplimentar. Intervenția s-a efectuat asistat endoscopic și fluoroscopic, iar stenturile au dimensiunea de 6 cm lungime și 9 mm diametru. Imediat după intervenție, uretra a devenit permeabilă, iar Zuzi poate urina fără probleme.
Menționăm că această intervenție de stentare  are doar rol paliativ cu prelungirea supraviețuirii  cu o calitate bună a vieții, timpul mediu de supraviețuire fiind cca de 10-12 luni. În cazul pacienților cu astfel de afecțiuni singura medicație suplimentară  pe care o recomandăm poststentare  pentru întreg restul vieții nu este altceva decât meloxicam sau un alt NSAID în aceeași grupa cox-inhibitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *